keskiviikko 25. joulukuuta 2019

Telepatiaa

Prologi

Päätin  yhtenä iltapäivänä poiketa perussuomalaisten puoluetoimistolla. Ajattelin, että Putkosen Matti tarjoaa kahvit. Yllätykseni oli suuri, kun huomasin, että toimistolla pöydät notkuivat hienoja herkkuja ja juomia. Oli kaviaaria, monen sortin graavikalaa, ilmakuivattua kinkkua ja niin edelleen. Juomana oli sampanjaa, valko- ja punaviiniä.

Matti oli huoneen nurkassa leikkeli jotain paperisuikaleita. Vieressä oli sininen muoviämpäri, jonne hän tiputti suikaleet. Kysyessäni hän selitti, että lapuissa oli julkisesti noteerattejen yhtiöiden nimiä Euroopasta, Australiasta, Kiinasta ja Pohjois-Amerikasta.

Perussuomalaisten sekatyömiehenä Matti oli huomannut, että puolueen tilillä makaa nollakorolla suuria summia puoluetukia. Ne pitää saada tuottamaan.

"Uri Geller konsultoi öljy- ja malminetsintäyhtiöitä Etelä-amerikassa. Gelleriä lennätetään maaston yllä ja aina, kun hän tunnistaa telepatian avulla, että alla on esiintymä, pistetään koordinaatit ylös." Matti selitti.
"Olen palkannut Gellerin valitsemaan puolueelle semmoiset 15 sijoituskohdetta. Nämä laput laitetaan tuohon ämpäriin ja Geller nostaa sieltä viidentoista yhtiön nimen. Sijoitamme niihin."
"Paljonko Geller perii palkkioita?" Kyselin.
"300 000 euroa. Lisäksi  nuo tarjoilut. Hänen koneensa muuten laskeutuu puolen tunnin kulutta, joten reilun tunnin kuluttua hän on täällä. Pikavisiitti. Lähtee vielä tänä iltana takaisin Lontooseen. Liity seuraan."

Sehän sopi minulle. Sampanjapullo meni. Ja toinenkin.
"Ei näytä pojalle raha kelpaavan?" Ihmettelin.
"Ei perkele!! Saatana, jos se tekee oharin. Vaati maksun etukäteen ja lennot päälle." Matti hermoili.
"Et kai maksanut etukäteen sille huij..." Säikähdin.

Onneksi puhelimen pärähdys keskeytti vuodatukseni. Soittaja oli Geller. Hänelle oli tullut este, mutta osakevalinta voitaisiin tehdä puhelimitse. Geller neuvoi laittamaan puhelimen oikeaan käteen ja nostamaan vasemmalla, sydämen puoleiselle kädellä yhden suikaleen kerrallaan ämpäristä. Geller vielä varmisti, että Matin puhelimessa oli 4G-liittymä. Ajatuksensiirto ei kuulemma toimi 3G- tai GSM-liittymillä.

Matti nosti ämpäristä seuraavat osakkeet:
  • Sberbank
  • Rosneft
  • Lukoil
  • Gazprom
  • Aeroflot
  • Exxon
  • Chevron
  • Pfizer
  • Shell
  • BP
  • Rio Tinto
  • Arcelor Mittal
Kuten lukija huomaa edellä on lueteltu vain 12 osaketta. Geller höpötti ja selitti kaikenlaista arv... valinnan aikana. Välillä lappu piti panna takaisin ämpäriin tai se piti hävittää. Menimme laskuissa sekaisin.

"Saa antaa alennusta." Matti jupisi, kun huomasimme virheen.
"Aika Venäjä-painotteinen lista. Raskasta teollisuutta pääasiassa." Ihmettelin.
"Joo, hyvä kun ei tullut mitää tuulimylly-osakkeita. Raakasin pois kaikki uusiutuvan energian ja muut sellaiset. Gellerin mukaan ei haittaa, vaikka aivan kaikkien osakkeiden nimiä ei ole lapuilla. Hänen telepaattiset kykynsä muuttavat kyllä lappujen sisällön tarvittaessa." Matti sanoi helpottuneena.

"Miten selität puolueen johdolle tuon Gellerin kalliin palkkion? Valtion tarkastusvirastokin voi olla kiinnostunut puoluetuen käytöstä." Kysyin.
"Sain tuon ämpärin ilmaiseksi Tokmannilta." Matti totesi.

Megatrendit

Neuvostoliittolaisessa sijoituskirjallisuudessa suositellaan sijoittamista osakkeisiin, jotka hyötyvät ns. megatrendeistä eli globaaleista muutoksen suunnista ja kehityskaarista. Megatrendeistä hyötyvien osakkeiden tunnistaminen on kuitenkin vaikeaa. Lisäksi megatrendin tunnistaminen voi olla vaikeaa.

Alla käyn megatrendejä läpi muutamien yhtiöiden avulla. Tulkitsen sanan megatrendi aika laajasti enkä kovin suppeasti.

Finnair, Uponor, Nokia

Lentoyhtiöstä varoittelin aikaisemmassa blogissani. Huolimatta siitä, että lentoliikenne on kasvanut voimakkaasti suuren isänmaallisen sodan jälkeen, lentoyhtiötiöt eivät ole olleet kummoisia sijoituskohteita. Finnair ei ole poikkeus. Kuten aikaisemmin totesin, lentoyhtiöt joutuvat tekemään kalliita investointeja koneisiin, mistä seuraa, että koneen tyhjän paikan hinta on kallein. Tästä syystä löytyy aina kilpaileva yhtiö, joka on valmis myymään paikan halvemmalla.  Lisäksi alan viranomaisvalvonta on tiukkaa kehittyneissä maissa.

Monissa maissa erilaiset vesi- ja viemäriputkistot ovat varsin kehnossa kunnossa. Asia on tiedostettu jo kymmeniä vuosia. Siitä huolimatta Uponorin, joka toimittaa putkia ja putkistoja vesi- ja jätevesijärjestelmiin, kurssikehitys ei päätä huimaa. Kaiken järjen mukaan julkisten yhteisöjen ja yksityisten yhtiöiden luulisi investoivan huonokuntoisiin järjestelmiin, koska makea vesi on monessa maassa hupeneva luonnonvara, jota ei kannattaisi tuhlata tai turmella.

Herää kysymys, onko yhtiön omistajat ja johto ajan tasalla? Vai onko kysymys ilmastonmuutoksen kaltaisesta asiasta, josta puhuttiin jo 80-luvulla, mutta joka on vasta lyönyt läpi viime vuosina?

4G-verkot korvautuvat tulevaisuudessa 5G-verkoilla ja luulisi myös Nokialle noista markkinoista irtoavan siivu. Mutta markkina on vaikea. Se on suurten toimijoiden hallussa, mm. Ericsson  ja Huawei. Lisäksi myös ostajat ovat suuria ja usein globaaleja pelureita, jolloin niillä on suuri neuvotteluvoima kaupankäyntitilanteessa.

Essity, Procter & Gamble

Kehittyvien maiden elintason noustessa erilaisten hygienia-, kosmetiikka- ja saniteettituotteiden kysyntä kasvaa.  Sanomalehti korvautuu vessapaperilla, tiskirätti keittiöpaperilla, vaippaikäisten kangasvaipat korvautuvat kertakäyttövaipoilla jne. Tämä megatrendi suosii otsikossa mainittuja yhtiöitä. Ja se on näkynyt myös kurssikehityksessä.

Kehittyvissä maissa arvostetaan nimenomaan valkoista paperia hygieniatuotteissa. Ja valkoisen paperin valmistaminen vaatii ainakin toistaiseksi puhdasta havusellua, mikä on ollut Suomellekin ja suomalaisille metsäyhtiöille hyvä asia.

Vestas Wind, Wärtsilä

Molempien yhtiöiden olisi voinut luulla hyötyvän tuulivoiman yleistymisestä. Ja Vestas Wind on lunastanutkin lupauksen. Sen kurssi on noussun viimeisen kymmenen vuoden aikana varsin mukavasti.

Wärtsilänkin olisi luullut hyötyvän tästä megatrendistä. Sekä aurinko- että tuulivoima tarvitsevat säätöenergiaa. Ja tätä säätöenergiaa yhtiön johdon mukaan  voidaan tuottaa Wärtsilän voimalaitosdieselmoottoreilla. Mutta yhtiön tulos ja osakkeen  hintakehitys viime aikoina  eivät tue tätä.

Voi olla, että Wärtsilän aika tulee vielä. Aurinko- ja tuulivoiman heikkous on, että tuotanto- ja kulutushuiput eivät kohtaa, mistä johtuen energiaa menee "hukkaan" tuotantohuippujen aikana. Biodieselin valmistus mistä tahansa raaka-aineesta vaatii energiaa. Voisi olla järkevää käyttää tällä hetkellä hukkaan menevää ja saatavissa olevaa, mutta huonosti hyödynnettyä energiaa biodieselin valmistuksessa. Eli aurinkoisina ja tuulisina päivinä, kun aurinko- ja tuulivoimalat toimivat tehokkaasti, energiaa käytettäisiin biodieselin valmistukseen. Tätä voitaisiin käyttää polttoaineena voimalaitosdieselmoottoreissa, joilla katettaisiin pimeän ja tyynen ajan energiantuotanto ja kulutushuiput. Biodiesel toimisi ikäänkuin akkuna.

-------------------------------

"Minusta televisio on hyvin sivistävä. Aina kun joku avaa vastaanottimen, minä menen toiseen huoneeseen ja luen kirjan",  Marx









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti