tiistai 14. tammikuuta 2020

Riskin maantiede

Prologi

Huhtasaaren Laura tuli joulun tienoilla kanta-aamiaspaikkaani Cafe Succes'iin. Hän oli kovin tohkeissaan.
"Kah, olet tullut joululomalle Brysselistä?" Tervehdin.
"Katso tästä tämän Ylen uutislähetyksen klippi. Katso kuinka yhteiskunnan varoja tuhlataan valeuutisiin." Laura vastasi.
Katsoin uutisen joka oli jo jonkun päivän vanha se kertoi Australian metsäpaloista.
"Noh, mikä tuossa on valetta. Eikös Australiassa ole noita metsäpaloja? Ja erityisen pahoja tänä vuonna?" Ihmettelin.
"Siinä sanotaan, että Tasmania, Australian eteläinen osa on maan viileintä aluetta. Lapsikin tietää, että etelässä on LÄMPIMÄMPÄÄ kuin pohjoisessa!! Suomalaisetkin nimenomaan matkustavat etelän lämpöön, Teneriffalle, Rodokselle, Las Palmasiin ja niin edelleen" Laura sanoi voitonriemuisena.
"Tämä osoittaa kiistattomasti, että Yle on viher-vasemmiston soluttama valeuutislaitos."
Yritin toppuutella, että maapallon etelänavalla on yhtä kylmä kuin pohjoisnavalla ja Tasmania on niin etelässä, että etelämantereen kylmyys vaikuttaa Tasmanian ilmastoon.
" Pitihän se arvata, että turha sinulle on tästä puhua. Ei se maapallon pyöreys ole kirkossa kuulutettu. Lähden tästä Jussin luo." Laura vastasi hiukan epävarmasti.
"Syö kuitenkin aamiainen ennenkuin lähdet. Juttelet samalla Brysselin kuulumiset." Anelin kohteliaasti.

Laura tilasi eggs Benedict ja capuccinon. Meni siinä toinenkin capuccino ennenkuin Brysselin panettelut ja huhut oli käsitelty.

Suurin riski on sen täydellinen välttely

Kuten aikasemmin kirjoitin, niin riskin suuruus määräytyy sen mukaan, kuinka suuri on mahdollisuus menettä sijoitettu panos osaksi tai kokonaan. Tämä houkuttelee monet turvallisuushakuiset ja vanhemmat ihmiset välttämään omasta mielestään riskipitoisia sijoituksia.

Neuvostoliittolaisen tutkimuksen valossa tämä on väärä ja vahingollinen strategia. Liiallinen riskin välttely johtaa paradoksaalisesti riskin lisääntymiseen. Kun mennään kylmästä pohjolasta tarpeeksi etelään, niin ensin lämpenee ja sitten tulee jälleen kylmä lähestyttäessä etelänapaa. Kts. ao. kaavio.

Kuvaaja siitä kuinka riskin välttely lisää riskiä.
Kopioitu venäjänkielisestä alkuperäisteoksesta "Osakekaupankäynti kapitalistisessa järjestelmässä" venäjäksi "Торговля акциями в капиталистической системе", kirj. A. K. Puliveivikov ja S. Tradenovits, painettu 1973, kirjan nimen ja kuvatekstien käännös T. Jalla.


Tämä voi johtua useammastakin syystä. Vähäriskisen sijoituksen tuotto-odotus on matala. Monessa tapauksessa inflaatio on suurempaa kuin sijoituksen tuotto. Tällöin tuotto on negatiivinen ja sijoitettua pääomaa hiljalleen menetetään.

Pankin kaatuminen ja talletusten nollautuminen ei välttämättä ole täysin poissuljettu vaihtoehto. Pankkikonkurssin uhatessa varojen nostaminen ja säilyttäminen esimerkiksi kotona kassakaapissa voi olla houkutteleva vaihtoehto. Mutta voi käydä niin, että varas vie tai tulipalo polttaa rahat. Eli kun mennään riskiä karkuun, niin se onkin äkkiä edessä.

Sellaista menetettyä tuottoa, - joka ei ole ollut hallussamme, mutta olisi ollut saatavissa, -  ei yleisesti pidetä tappiona. Tämä on neuvostoliittolaisen sijoitusteorian mukaan suuri ja yleinen virheajatelma. Pitämällä pääomaa vähäriskisenä ja -tuottoisena talletuksena, menetään osakemarkkinoilta saatavissa olevaa tuottoa. Tämä on riskin välttelyn suurin riski, johon Neuvostoliiton tutkijat kiinnittivät huomiota jo vuonna 1965.
------------------------------
"On vielä liian aikaista sanoa." Tsou Enlai

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti