torstai 23. tammikuuta 2020

Eksyksissä

Prologi

Olin eduskunnan ympäristö- ja luontoryhmän kanssa syysretkellä Luukissa. Ohjelmassa oli leikkimielinen suunnistuskilpailu 3 hengen ryhmissä. Rasteilla oli kasvien ja eläinten tunnistamistehtäviä.

Minun ryhmään sattuivat Sanna Marin ja Petteri Orpo. Ryhmien kokoonpano arvottiin. Petteria selvästi harmitti joutuminen vanhan papparaisen kanssa samaan ryhmään.
"Kyllä mulle käy, että kävellään koko reitti" , totesi Petteri happamasti.
"Mutta haluan kyllä toimia ryhmänjohtajana. Meillehän annettiin vain yksi kartta ja kompassi." Petteri jatkoi.

Varttitunti ehdittiin kävellä, ennenkuin ärhäkän oppositiopoliitikon rooli nousi Orpolla pintaan.
"On se vaan tämä valtion velkaantuminen hirveää. Ei voi kuin ihmetellä minkälaisen taakan nykyiset hallituspuolueet sälyttävät jälkipolvien kannettavaksi." Petteri haastoi
"Kyllä täällä metsässä niin rauhoittuu. Aivan toista kuin kaupungissa ja eduskunnan kaikuvilla käytävillä." Yritti Sanna pysyä päivän teemassa.
"Kyllä minä ymmärtäisin jossain määrin velkaantumisen, jos se käytettäisiin tuottaviin infrastruktuurihankkeisiin. Mutta suurin osa käytetään tempputyöllistämiseen ja vastikeettomien tukien korotuksiin." Petteri paasasi.

Kun ensimmäistä rastia ei tullut vastaan, ihmettelimme missä oikein olemme? Petteri oli terhakkaan oppositiopolitiikan roolissa unohtanut kokonaan suunnistamisen ja olimme eksyksissä. Yritimme paikallistaa itsemme, mutta emme löytäneet itseämme kartalta.

"En katsonut tarkasti, mutta mielestäni lähdimme suurinpiirtein pohjoiseen tai koiliseen. Otetaan kompassisuunta etelään ja tarkastetaan aina välillä löydämmekö itsemme kartalta. Minä otan nyt ryhmänjohtajuudeen." Marinin Sanna sanoi topakasti.

Petteri ei paljoa vastustellut.

Kävelimme noin pari kilometriä ja kuinka ollakaan vastaa tuli toinen ryhmä; Päivi Räsänen, Jussi Halla-aho ja Toimi Kankaanniemi. Ilomme oli ennenaikainen. Myös he olivat eksyksissä.

"Kilpailun aluksi Päivi repi kartan ja polki sen suohon. Raamattu on kuulemme hänen karttansa. Toimi heitti kompassin lampeen julistaen, että vahva usko sydämessä on hänen kompassinsa. Ja tässä on tulos. Eksyksissä ollaan."  Jussi selosti tilannekatsauksensa, jopa Jussiksi harvinaisen kuivakkaasti.

Luulen, että Jussi agnostikkona oli tosi kiukkuinen. Lohduttelin sanomalla, että te Perussuomalaisethan osaatte nauraa itsellenne. Eiköhän tästä huumorilla selvitä.
"Päivi on kristillisdemokraatti." Vastasi Jussi napakasti.

Räsäsen Päivi sanoi, että rukoillaan yhdessä. Kyllä Jumala meidät auttaa tästäkin pinteestä.
"Minä en rukoile. En sen jälkeen, kun revit kartan." Jussi uhosi.
"Ja minä en lähde mihinkään ellei rukoilla." Päivi kinasi.

Sain Jussin suostuteltua rukoilemaan. Sopupelillä pääsemme täältä nopeammin ja ei se rukoilu haavaa tee. Eihän tuota Päiviä voi tänne jättää. Ja niin polvistuimme rukoilemaan.

Ja ihmeekseni jonkin aikaa rukoiltuamme alkoi kuulumaan risujen rasahtelua ja outoa kieltä. Jussi säikähti peijakkaasti, koska luuli tulijoiden olevan arabiterroristeja, mutta tulijat olivatkin thaimaalaisia marjanpoimijoita. Saimme eleillä ja pantomiimilla selvitettyä, että olemme eksyksissä. Ja tulimme ymmärretyiksi, koska poimijat opastivat meidät tutulle tielle, joka oli noin 5 minuutin kävelymatkan päässä.

"Siinäs näet Jussi. Rukous auttaa aina." Päivi sanoi.
"Meitä auttoivat thaimaalaiset marjanpoimijat." Totesi Jussi kuivakkaaseen tyyliinsä.
"Koska he ovat selvästikin omaksuneet perisuomalaisen eräkulttuurin, voin sitten pääministerinä myöntää heille Suomen kansalaisuuden, vaikka he eivät vielä kieltä osaakaan. Kirjoitappa Toimi nimet muistiin."
"Sinähän höveliksi aioit ruveta." Sanoin.

Valintojen viidakko

Miten sijoittaja osaa suunnistaa vihamielisessä valintojen viidakossa? Mikä on hänen karttansa ja kompassinsa? Onko se luja usko kaverin suositukseen vai usko siihen, että historia toistaa itseään? Vai vakuuttaako toimitusjohtajan siniset silmät ja vakuuttava todistelu, että tulevaisuuden megatrendit tukevat valittua strategiaa?

Sijoittajan pitää kerätä ja analysoida valtavan paljon tietoa. Ajan ja kokemuksen myötä oppii erottamaan epäoleellisen tiedon oleellisesta. On myös tietoa, jota pitää seurata, mutta johon ei tarvitse välttämättä syventyä. Näitä ovat muun muassa sijoittamiseen liittyvät keskustelupalstat, jotka tarjoavat lähinnä viihdettä, mutta niilläkin on paikkansa.

Minulla on seuraavanlainen proseduuri sijoituspäätöksen tekemiseen:
  1. Impulssi
  2. Tiedonkeruu
  3. Analysointi
  4. Osto-/myyntipäätös
Mikäli haluat seikkaperäisemmän kuvauksen vaiheista ja niiden sisällöstä suosittelen tutustumista teokseen "Osakekaupankäynti kapitalistisessa järjestelmässä" venäjäksi "Торговля акциями в капиталистической системе", kirj. A. K. Puliveivikov ja S. Tradenovits.

Myyntipäätös ei välttämättä tarvitse edeltäviä vaiheita. Myyn vuoden lopussa tappiolla olevat osakkeet. Voin ostaa samat osakkeet takaisin, mutta se vaatii yleensä edeltävien vaiheiden läpikäynnin. Myyntipäätökseen palaan tarkemmin toisessa blokikirjoituksessa.

Impulssi

Sijoittajan pitää seurata uutisia ja kartuttaa yleistietoutta seuraamalla eri aatesuuntia edustavia lehtiä ja nettisivustoja, Tiedonantajaa ja Kansan uutisia unohtamtta. Myöskään ulkomaalaisten lähteiden seuranta ei ole pahitteeksi eikä kirjallisuuttakaan pidä unohtaa. Ei edes kaunokirjallisuutta. Äänikirjoille ei ole niin väliä.

Tuttavapiiristä voi myöskin saada vinkin. Impulsseja kannattaa ottaa vastaan sijoittamista harjoittamattomilta ystäviltä kuin sitä harjoittavilta. Jälkimmäisillä on usein oma lehmä ojassa. He haluavat sinun tekevän saman tyhmyyden kuin itse ovat tehneet. Ne, jotka "eivät ole alalla" ovat eräänlaisia hyväntahtoisia hölmöjä, jotka eivät ainakaan tahallaan harhauta.

Etsin impulsseja myös käymällä läpi eri sijoitusrahastojen salkkujen sisältöä. Niitä tutkiessa on pidettävä mielessä, että rahasto on sääntöjensä vanki. Sijoitusrahastojen omistusten analysointia edesauttaa laaja yleistieto ja ajan hermolla oleminen uutistarjonnan suhteen.

Tiedonkeruu

Tiedonkeruulla tarkoitan tässä yhteydessä tiedonkeruuta yhtiöstä. En tiedon hankkimista impulssien saamiseksi. Joskin käytännössä nämä vaiheet menevät usein limittäin.

Kun olen saanut impulssina yhtiön tai yhtiöitä, alkaa varsinainen tiedonkeruu ostokohteesta. Käyn läpi:
  1. Taloudellisia tunnuslukuja (ainakin p/e, osinkotuotto-% ja velkaantuneisuus).
  2. Selvitän yhtiön liiketoiminnan. 
  3. Käyn läpi, mitä yhtiöstä on kirjoitettu eri kanavissa, myöskin keskustelupalstoilla.
  4. Kilautan kaverille. Kysyn luotetuilta sijoittamista harjoittavilta ystäviltä mielipidettä yhtiöstä.
Analysointi

Tiedonkeruu ja analysointi menevät myös käytännössä limittäin. Analysointivaiheessa käyn läpi edellisessä vaiheessa keräämäni aineiston. Numerot viittaavat edellisen tiedonkeruu-vaiheen vastaaviin numeroihin:

  1. Taloudellisten tunnuslukujen olisi hyvä olla kunnossa. Olen valmis tekemään poikkeuksen, mikäli seuraavat kohdat antavat siihen syytä.
  2. Liiketoiminnan pitää olla sellaista, jota ymmärrän. Lisäksi suosin tai paremminkin ole keskittynyt kuluttajatuotteita valmistaviin yhtiöihin. Mutta tässäkin tapauksessa, kuten avioliitossa, syrjähypyt piristävät arkea.
  3. Ei ole välttämättä hyvä, että yhtiöstä kirjoitetaan vain positiivisesti eri kanavissa. Pyrin löytämään mielipiteitä, jotka haastavat yhtiöstä saamani näkemyksen. Kavahda osaketta, josta kirjoitetaan voittopuolisesti ja perustellusti negatiivisesti. On epätodennäköistä, että olet löytänyt kätketyn kultakimpaleen.
  4. Selvitän pystyvätkö sijoittamista harrastavat ystäväni haastamaan näkemykseni tai ovatko he mahdollisesti huomanneet jotain mitä minä en ole huomannut.
Ostopäätös

Analysointivaiheen perusteella määrittelen yhtiön paikan riski-tuotto-kaaviossa. Mikäli yhtiöön sisältyy korkea riski ja liiketoiminnan onnistuessakin matalatuotto, niin hylkään sen. 

Mikäli yhtiö sijoittuu riski-tuotto-matriisissa sallituille alueille, teen lopullisen ostopäätöksen analysointivaiheen plussien ja miinusten perusteella. Plussia pitää olla enemmän tai niiden pitää olla "painavampia" kuin miinusten. 

Osakkeen painon, - eli panoksen suuruuden (eli kuin paljon ostan osaketta), - salkussa määrittelee sen paikka riski-tuotto-matriisilla. Allaolevassa kaaviossa määritellään suhteellisesti panoksen suuruus riski-tuotto-matriisin eri alueilla.

Kopioitu venäjänkielisestä alkuperäisteoksesta "Osakekaupankäynti kapitalistisessa järjestelmässä" venäjäksi "Торговля акциями в капиталистической системе", kirj. A. K. Puliveivikov ja S. Tradenovits, painettu 1973, kirjan nimen ja kuvatekstien käännös T. Jalla.

Puliveivikovin mukaan korkean riskin ja tuoton osakkeeseen panostetaan 1:5 (ruplien määrä eri alueilla) verrattuna matala riskin ja korkean tuoton osakkeeseen, joskin hän korostaa, että suhteet eivät ole betoniin valettuja, mutta suuntaa-antavia ne ovat. Huomaa vasen yläkulma 0 ₽  !
--------------------
"Kala alkaa haista päästä." Armenialainen sananlasku.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti